Festival Tolerancije gostuje u Beču petog i šestog listopada na LET’S CEE film festivalu na kojem će povodom 75. godišnjice drugog svjetskog rata prikazati seriju anti-ratnih filmova koje će predstaviti počasni predsjednik Branko Lustig.

LET’S CEE će biti domaćin Festivalu Tolerancije a festivali će zajedno kroz dobru praksu prikazati zajedničke vrijednosti kojima teže, toleranciju, solidarnost, pravednost i zajedničku predanost zaštiti ljudskog dostojanstva i prava.

Program počinje panelom „O pravom pristupu održivom sjećanju i komemoraciji“ na kojoj će Branko Lustig razgovarati sa Oliverom Rathkolbom, profesorom sa Instituta za suvremenu povijest u Beču povodom kojega će prikazati film Igre snimljen na ovogodišnjem Festivalu Tolerancije u Zagrebu.

Uz to će predstaviti Zakladu Shoah koju su na Sveučilištu Južne Kalifornije osnovali Branko Lustig, Steven Spielberg, Karen Kushen i Gerald R. Molen. Zaklada posjeduje više od 50 000 snimljenih intervjua sa žrtvama Holokausta i drugih tragedija. Panel započinje u nedjelju 5. Listopada u Kinu Urania u 17:30 a ulaz je besplatan.

Nastavak programa je sljedeći dan i počinje Edukacijskim jutrom na kojem će se djeci starijoj od 12 godina prikazati film Trči dječače trči i pružiti jedinstvena prilika da razgovaraju s počasnim predsjednikom festivala Brankom Lustigom koji je sam kao dijete bio žrtvom Holokausta i jedan je od 3000 preostalih živućih svjedoka tog strašnog zločina. Edukacijsko jutro će se održati u Artis Kinu, Schultergasse 5, 1010 u Beču, u Ponedjeljak 6. Listopada u 11:15. Školama je ulaz besplatan, ali broj mjesta je ograničen.

Edukacijska jutra su program koji je osnovan kako bi se suprotstavilo porastu popularnosti ekstremnih desničarskih ideologija i svim oblicima diskriminacije i nasilja među mladima.

Uz redovite festivalske aktivnosti, 6. listopada u Kinu Artis u 10:30 će se održati press konferencija s direktorima LET’S CEE festivala i ministrom vanjskih poslova Oliverom Kurzom. Kasnije u 16:00 Branko Lustig će održati producentski master class i podijeliti s publikom svoje dugogodišnje iskustvo i događaje po kojima pamti karijeru.

partner Festivala u Beču

Print