Festival Tolerancije gostuje u Beču 5. i 6. listopada na LET’S CEE film festivalu na kojem će povodom 75. godišnjice Drugog svjetskog rata prikazati seriju anti-ratnih filmova koje će predstaviti počasni predsjednik Festivala tolerancije Branko Lustig.

LET’S CEE će biti domaćin Festivalu Tolerancije, a festivali će zajedno kroz dobru praksu prikazati zajedničke vrijednosti kojima teže, toleranciju, solidarnost, pravednost i zajedničku predanost zaštiti ljudskog dostojanstva i prava.

Program počinje panelom „O pravom pristupu održivom sjećanju i komemoraciji“ na kojoj će Branko Lustig razgovarati s Oliverom Rathkolbom, profesorom s Instituta za suvremenu povijest u Beču povodom kojega će prikazati film Igre snimljen na ovogodišnjem Festivalu tolerancije u Zagrebu, u vlastitoj produkciji. Nakon prikazivanja filma „Igre, prikazat će se film „Ne okreći se, sine“.

Uz to će predstaviti Zakladu Shoah koju je na Sveučilištu Južne Kalifornije osnovao Steven Spielberg uz svesrdnu pomoć Branka Lustiga, Karen Kushell i Geralda R. Molena. Zaklada posjeduje više od 50 000 snimljenih intervjua sa žrtvama Holokausta i drugih tragedija. Panel započinje u nedjelju 5. listopada u Kinu Urania u 17:30, a ulaz je besplatan.

Nastavak programa je sljedeći dan i počinje Edukacijskim jutrom na kojem će se djeci starijoj od 12 godina prikazati film Trči, dječače, trči i pružiti jedinstvena prilika da razgovaraju s počasnim predsjednikom Festivala tolerancije Brankom Lustigom koji je sam kao dijete bio žrtvom Holokausta i jedan je od 3000 preostalih živućih svjedoka tog strašnog zločina. Edukacijsko jutro će se održati u Artis Kinu, Schultergasse 5, 1010 u Beču, u ponedjeljak 6. listopada u 11:15. Školama je ulaz besplatan, ali broj mjesta je ograničen.

Edukacijska jutra su program koji je osnovan kako bi se suprotstavilo porastu popularnosti ekstremnih desničarskih ideologija i svim oblicima diskriminacije i nasilja među mladima.

Uz redovite festivalske aktivnosti, 6. listopada u Kinu Artis u 10:30 će se održati press konferencija s direktorima LET’S CEE festivala i ministrom vanjskih poslova Sebastijanom Kurzom. Kasnije, u 16:00 sati, Branko Lustig će održati producentski masterclass i podijeliti s publikom svoje dugogodišnje iskustvo i događaje po kojima pamti karijeru.